2014. január 5., vasárnap

Tortadíszítő Alaptanfolyam


Glazúrozó Tortadíszítő Alaptanfolyam
 
Az itthon újdonságnak számító 150 éves angol és francia hagyományokkal rendelkező glazúrozó technikákat bemutató tortadíszítő tanfolyamok ajánlottak a repertoárjukat bővíteni szándékozó profi cukrászokon kívül a hobbicukrászoknak és a háziasszonyoknak is.
Az elsajátítandó tortás technikák valóban feltételeznek némi jártasságot. Azonban a metodika úgy lett összeállítva, hogy a pontos útmutatás mellett, alapos és részletes segítséget nyújtson egy teljesen kezdőnek is. Így biztosított a sikerélmény mindenki számára.


A 3 nap alatt az alapismeretek elsajátítása mellett 2 tortát készít el minden résztvevő.

A tanfolyam magában foglalja:

  • A royal icing elkészítése géppel,
  • A legfontosabb tortaglazúrozás alapjai,
  • A glazúrozott torták tárolásának, szállításának szabályai,
  • A "leejtett szálas" díszítő írás gyakolrása royal icinggal motívumelemeken és szegélydíszeken, 
  • Anyagában színezett nyújtható fondant házi előállítása,
  • A két tanulótorta burkolása az előállított és az ajánlott készen vásárolható dekorációs masszával,
  • Egy torta felületi színezése,
  • Két karakteresen különböző glazúr technikájú tortának a teljes feldíszítése.

A Tortás Kurzusok nem térnek ki a tortakészítés alapjaira, sütés, krémek, töltés.
Jegyzetet a legfontosabb tudnivalókról - mint receptek, emeletes torták összeállítása, a dísztortákhoz ajánlott tésztafajták, töltelékek, festékek, alapanyagok, eszközök és ezek beszerzési forrásai, tárolási javaslatok - a tanfolyamon résztvevők részére biztosított.


A Tanfolyam Technikái:


1. LEEJTETT SZÁLAS GLAZÚROZOTT TORTA

glazúrozott torta

 Feladatok:

  • A torta burkolása gyári masszából, 
  • a torta felületi színezése gyors és egyszerű módszerrel
  • gyorsan elkészíthető sablon készítése, 
  • a torta feljelölése, 
  • íves vonalak írása a torta függőleges oldalán,
  • a "leejtett vonalas díszítés" írókázása,
  • szegélyezés.


2. TORTADÍSZÍTÉS RÁTÉTES TECHNIKÁVAL



glazúrozott torta

Feladatok: 
  • A torta burkolása az elkészített színezett nyújtható fondanttal, 
  • a glazúr rátét panel elemek elkészítése, 
  • panelek csipkeelemeinek megírókázása,
  • a glazúr rátét elemek összeépítése,
  • szegélydíszek írása. 


A Tortaglazúrozó Alaptanfolyamot megelőző délután javasolt részt venni a 3 órás


Ott szintén a glazúr (royal icing) megismerése és a használatának elsajátítása a cél. Ezeket felhasználva nagyobb sikerélménnyel végezhető el a 3 napos Tortaglazúrozó Alaptanfolyam. Részletgazdagabb és finomabb díszítéssel egészíthető ki a 2 konkrét tanfolyami torta(k) fő témája. Idő hiányában a 3 napos Alaptanfolyamon, illetve a Haladó Tanfolyamokon kizárólag a fő témát jelentő a speciális díszítések bemutatására, és gyakorlására koncentrálunk.



Fotók a Tortadíszítő Tanfolyam I. résztvevőinek tanfolyami munkáiból:






 







glazúrozott torta rátéttel