2014. január 5., vasárnap

Haladó Glazúrozó Tortadíszítő Tanfolyam



Haladó Glazúrozó Tortadíszítő Tanfolyam
 
Az itthon újdonságnak számító 150 éves angol és francia hagyományokkal rendelkező glazúrozó, vagyis royal icing technikákat bemutató tortadíszítő tanfolyamok ajánlottak a repertoárjukat bővíteni szándékozó profi cukrászokon kívül a hobbicukrászoknak és az ügyes háziasszonyoknak is.
Az elsajátítandó royal icing technikák haladó szinten valóban feltételeznek némi jártasságot. A cukormáz használatában korábban megszerzett gyakorlat legyen az akár tortadíszítésben, vagy mézeskalácson, vagy egyéb más kézműves területen szerzett kézügyesség előfeltétele a haladó tanfolyamon való részvételnek.







A tanfolyam magában foglalja:
  • A royal icing elkészítése géppel,
  • A leejtett szálas díszítő írás gyakorlása royal icinggal motívumelemeken és komplex fődíszeken
  • Két karakteresen különböző glazúr technikájú tortának a teljes feldíszítése.

A Tortás Kurzusok nem térnek ki a tortakészítés alapjaira, sütés, krémek, töltés.
Jegyzetet a legfontosabb tudnivalókról - royal icinggal díszített tortákhoz ajánlható torta és töltelék receptek, emeletes torták összeállítása, a dísztortákhoz ajánlott tésztafajták, töltelékek, festékek, alapanyagok, eszközök és ezek beszerzési forrásai, tárolási javaslatok - a tanfolyamon résztvevők részére biztosított.


A Tanfolyam Technikái:


1. LEEJTETT SZÁLAS és KITERJESZTETT FÜGGESZTETT SZÁLAS GLAZÚROZOTT TORTADÍSZÍTÉS


     Feladatok:
    Kara Anikó tanfolyami munkája
    • Rátétes domború, csipkehatású, áttört glazúr középelem és a glazúr gallér elkészítése
    • gyorsan elkészíthető sablon készítése, 
    • a torta feljelölése, 
    • a kiterjesztett és leejtett szálas díszítés írókázása a torta lábazatán, és a tortatetőn a középelem kiemelésével.
    • klasszikus leejtett szálas royal icing szegélyezés.






    2. FELÜLÍRÁSOS DÍSZÍTŐCSÖVES TORTADÍSZÍTÉS 


    Feladatok: 
    Az előtérben Mezei Erika munkája
    • a díszítőanyagok elkészítése, 
    • díszítőcsöves felülírásos díszítés elméleti és statikai alapjai,
    • díszítőcsöves felülírásos díszítés motívum elemeinek gyakorlása
    • díszítőcsöves felülírásos díszítés elkészítése a tortán,
    • csipke párnácska készítése,
    • kiterjesztett és függesztett szálas díszítés elkészítése a torta oldalán.
    •  


    A Haladó Glazúrozó Tortadíszítő Tanfolyamot megelőzően javasolt részt venni a 

    Ott a torta glazúrozó (royal icing) alaptechnikák megismerése és a használatának elsajátítása a cél. Ezeknek az alap technikáknak legalább fél éves gyakorlása után érdemes visszatérni a Haladó Tanfolyamra. Kézügyesség illetve a gyakorlattal megszerezhető pontosabb kéz elengedhetetlen az egyre kifinomultabb technikák szép kivitelezéséhez. Csak így garantálható a nagyobb sikerélmény és a tanfolyami torták kiemelkedő minőségben való elkészítése.
    A Haladó Tanfolyamokon kizárólag a fő témát jelentő a speciális díszítések bemutatására, és gyakorlására koncentrálunk. A royal icing kézi előállítása, a legfontosabb tortaglazúrozási alapok, a glazúrozott torták tárolásának, szállításának szabályai az alaptanfolyamokon sajátítható el.







    Fotók a korábbi Haladó Glazúrozó Tortadíszítő Tanfolyamok résztvevőinek tanfolyami munkáiból:















































    Sipos Alexandra (Sütik Birodalma) tanfolyami munkája


    Sipos Alexandra (Sütik Birodalma) tanfolyamon készített tortája

       


    Várlak a Glazúr és Ájz további oldalain is:


    A mézeskalácsok és torták készítője:

    Vargáné Orbán Anikó